Artikel 29A
A. Verlies van het recht op rechtzetting
Na een bieding voor de beurt mag de LT van de overtreder bieden als hij dat verkiest. Het recht op rechtzetting gaat in dat geval verloren.
Artikel 72C
C. Besef van mogelijk nadeel
Als de wedstrijdleider van oordeel is dat een overtreder er zich ten tijde van zijn onregelmatigheid van bewust had kunnen zijn dat de onregelmatigheid de niet-overtredende partij schade zou kunnen toebrengen, moet de wedstrijdleider het bieden en het spelen laten voortgaan (als het nog niet beēindigen is). Na afloop van het spel kent de wedstrijdleider een arbitrale score toe als hij meent dat de overtredende partij voordeel heeft behaald uit de onregelmatigheid.
Artikel 16C2
C2. Informatie uit ingetrokken handelingen
Voor een overtredende partij is informatie die voortkomt uit een ingetrokken handeling van de eigen partij of uit ingetrokken handelingen van de niet-overtredende partij, niet geoorloofd. Een speler van een overtredende partij mag geen bieding of speelwijze kiezen die onloochenbaar gesuggereerd is boven een andere, als die andere bieding of speelwijze een logisch alternatief is.
Artikel 23A
A.
Definitie
Een bieding die een ingetrokken bieding vervangt, is een vergelijkbare bieding als ze:
- dezelfde of een gelijkaardige betekenis heeft als (die van) de ingetrokken bieding; of
- een deelverzameling vormt van de mogelijke betekenissen van de ingetrokken bieding; of
- hetzelfde doel heeft (bijvoorbeeld een vraagbod of een relaybod) als die van de ingetrokken bieding.
Artikel 26B
B. Voorspeelbeperkingen
Wanneer een bieding van een in overtreding zijnde speler ingetrokken wordt en niet vervangen wordt door een vergelijkbare bieding en hij tegenspeler wordt, dan mag de leider bij de eerste keer dat de partner van de overtreder moet voorspelen (dat kan de uitkomst zijn), de partner van de overtreder verbieden een kleur voor te spelen die niet aangeduid werd door de overtreder in het reglementaire bieden. Een dergelijk verbod blijft van kracht zolang de partner van de overtreder aan slag blijft.
Artikel 23C
C. Niet-overtredende partij is benadeeld
Als na de vervanging door een vergelijkbare bieding (zie de artikel 27B1b, artikel 30B1b-i, artikel 31A2a en artikel 32A2a) de wedstrijdleider na het spel van oordeel is dat het resultaat op het bord zeer wel anders had kunnen zijn zonder de informatie verkregen door de overtreding, en de niet-overtredende partij daardoor benadeeld is, moet hij een arbitrale score toekennen (zie artikel 12C1b)).
Artikel 16C
C.
Informatie uit ingetrokken handelingen
Ingeval een bieding of spelen conform de spelregels ingetrokken wordt, geldt:
- Voor een niet-overtredende partij is alle informatie geoorloofd die voortkomt uit een ingetrokken handeling, ongeacht welke partij deze handeling heeft verricht.
- Voor een overtredende partij is informatie die voortkomt uit een ingetrokken handeling van de eigen partij of uit ingetrokken handelingen van de niet-overtredende partij, niet geoorloofd. Een speler van een overtredende partij mag geen bieding of speelwijze kiezen die onloochenbaar gesuggereerd is boven een andere, als die andere bieding of speelwijze een logisch alternatief is.
- De wedstrijdleider moet een arbitrale score toekennen (zie artikel 12C1) als hij van oordeel is dat een overtreding van C2 hierboven de niet-overtredende partij heeft benadeeld.
Artikel 25
Het wijzigen van biedingen, al dan niet reglementair
- Niet bedoelde bieding
- Als een speler ontdekt dat hij niet de bieding gedaan heeft die hij wilde doen, mag hij, tot zijn partner een bieding gedaan heeft, de niet-bedoelde bieding vervangen door de bieding die hij wilde doen. De tweede (bedoelde) bieding geldt en is onderworpen aan het toepasselijke artikel, maar de voorspeelbeperkingen van artikel 26 zijn niet van toepassing.
- Als het de oorspronkelijke bedoeling van de speler was de bieding te doen die hij gelegd of genoemd heeft, blijft die bieding behouden. Een bieding mag gewijzigd worden als zij het gevolg was van een mechanische fout of een verspreking, maar niet als zij het gevolg was van concentratieverlies.
- Een speler mag een niet-bedoelde bieding vervangen, ongeacht hoe hij zich bewust werd van zijn fout, zolang maar aan de voorwaarden beschreven in A1 hierboven voldaan is.
- Een bieding mag niet vervangen worden wanneer zijn partner nadien een bieding heeft gedaan.
- Als het bieden eindigt voordat zijn partner aan de beurt is om te bieden, mag na het einde van de biedperiode de bieding van de speler niet meer worden gewijzigd (zie artikel 17D).
- Als een wijziging wordt toegestaan, mag de LT de bieding die hij na de eerste bieding deed, intrekken. Informatie die voortkomt uit de ingetrokken bieding, is geoorloofd voor zijn partij en ongeoorloofd voor de tegenstanders.
- Voorgenomen bieding
- Een wijziging van bieding die niet toegestaan is volgens A, mag geaccepteerd worden door de LT. (De wijziging wordt geaccepteerd als de LT bewust een bieding doet na de wijziging.) De eerste bieding wordt dan ingetrokken, de tweede bieding wordt gehandhaafd en de bieding gaat verder (artikel 26 kan van toepassing zijn).
- Behalve zoals bepaald in B1, wordt een wijziging die niet toegestaan is volgens A, geannuleerd. De oorspronkelijke bieding wordt gehandhaafd en de bieding gaat verder (artikel 26 kan van toepassing zijn).
- artikel 16C is van toepassing voor elke ingetrokken of geannuleerde bieding.
Artikel 31
Bod voor de beurt
Wanneer een speler een bod voor de beurt heeft gedaan, een kunstmatige pas heeft gedaan of gepast heeft op een kunstmatig bod van zijn partner (zie artikel 30C) en de bieding wordt geannuleerd omdat niet is gekozen voor de mogelijkheid van artikel 29A, zijn de volgende bepalingen van toepassing:
- RT is aan de beurt
Wanneer de overtreder een bieding heeft gedaan terwijl zijn RT aan de beurt was om te bieden, geldt:
- Als die tegenstander past, moet de overtreder zijn bieding voor de beurt herhalen en als deze bieding reglementair is, is er geen rechtzetting.
- Als die tegenstander een reglementair (Noot: Een onreglementaire bieding van de RT wordt op de normale wijze rechtgezet.) bod doet of doubleert of redoubleert, mag de overtreder elke reglementaire bieding doen; wanneer hij in deze bieding:
- Als de bieding een vergelijkbare bieding is (zie artikel 23A), is er geen verdere rechtzetting. Art. 26B is niet van toepassing,(zie artikel 23C).
- Als de bieding geen vergelijkbare bieding is (zie artikel 23A), moet de partner van de overtreder passen bij zijn eerstvolgende beurt om te bieden. De artikelen 16C, 26B en 72C kunnen van toepassing zijn.
- Partner of LT is aan de beurt om te bieden
Wanneer de overtreder een bod heeft gedaan terwijl zijn partner aan de beurt is, of als zijn LT aan de beurt is en de overtreder daar vóór geen bieding heeft gedaan:
- Mag de partner van de overtreder elke reglementaire bieding doen als het zijn beurt is om te bieden, maar artikel 16C2 is van toepassing.
- Mag de overtreder als het zijn beurt is om te bieden elke reglementaire bieding doen, en de wedstrijdleider past de bepalingen beschreven in A2(a) of A2(b) hierboven toe.
- Latere biedingen als de LT aan de beurt is om te bieden
Latere biedingen als de LT aan de beurt is worden behandeld als verandering van bieding en artikel 25 is van toepassing.